|
|
Artyku造 » ~ Archiwum » [Nr 6/99] Niepowtarzalne, smaczne i swojskie |
Czy kto wie co to jest szmyrgl籀wka, oszczipija, kulasznik czy moskook. Pewnie niewiele pr籀bowao tych delicji bdcych kiedy podstaw kuchni bojkowskiej i emkowskiej z pogranicza Polski, Sowacji i Ukrainy. Przed witami moglimy si o tych specjaach dowiedzie w Zatwarnicy. To wanie tam zjechali kucharze z Polski, Ukrainy i Sowacji by przypomnie jak smakuj te zapomniane ju髒 niejednokrotnie potrawy. Cz kulminacyjn poprzedziy trwajce prawie miesic warsztaty, gdzie ich uczestnicy mogli wykaza si praktycznymi umiejtnociami przyrzdzania smakowitych bieszczadzkich potraw. Prowadzi je Krzysztof Antoniszak z Cisnej, kt籀ry od lat zbiera stare emkowskie i bojkowskie przepisy potraw, kt籀rych pr籀髒no by szuka w innych regionach kraju. Opr籀cz tego, 髒e posiadaj niepowtarzalny smak, to s przede wszystkim ekologicznie zdrowe. Uczestnicy warsztat籀w opr籀cz tego, 髒e zgbili tajniki przyrzdzania tych wymienitych da, mogli tak髒e oceni smak tych potraw przygotowanych przez wspomnianych ju髒 kucharzy z Polski, Ukrainy i Sowacji reprezentujcych hotele, pensjonaty i gospodarstwa agroturystyczne pogranicza. Cay program zosta zrealizowany w ramach wsp籀lnego polsko-sowackiego projektu „ Turystyka bez granic”. Kolejna trafiona inicjatywa, promujca Bieszczady.
/ka/
|
|
|
[Nr 6/99] Niepowtarzalne, smaczne i swojskie |
|
|