:: [Nr 6/99] Niepowtarzalne, smaczne i swojskie
Artyku³ dodany przez: Redakcja (2010-04-28 18:45:34)

Czy ktoÅ› wie co to jest szmyrglówka, oszczipija, kulasznik czy moskoÅ‚ok. Pewnie niewiele próbowaÅ‚o tych delicji bÄ™dÄ…cych kiedyÅ› podstawÄ… kuchni bojkowskiej i Å‚emkowskiej z pogranicza Polski, SÅ‚owacji i Ukrainy. Przed Å›wiÄ™tami mogliÅ›my siÄ™ o tych specjaÅ‚ach dowiedzieć w Zatwarnicy. To wÅ‚aÅ›nie tam zjechali kucharze z Polski, Ukrainy i SÅ‚owacji by przypomnieć jak smakujÄ… te zapomniane już niejednokrotnie potrawy. Część kulminacyjnÄ… poprzedziÅ‚y trwajÄ…ce prawie miesiÄ…c warsztaty, gdzie ich uczestnicy mogli wykazać siÄ™ praktycznymi umiejÄ™tnoÅ›ciami przyrzÄ…dzania smakowitych bieszczadzkich potraw. ProwadziÅ‚ je Krzysztof Antoniszak z Cisnej, który od lat zbiera stare Å‚emkowskie i bojkowskie przepisy potraw, których próżno by szukać w innych regionach kraju. Oprócz tego, że posiadajÄ… niepowtarzalny smak, to sÄ… przede wszystkim ekologicznie zdrowe. Uczestnicy warsztatów oprócz tego, że zgłębili tajniki przyrzÄ…dzania tych wyÅ›mienitych daÅ„, mogli także ocenić smak tych potraw przygotowanych przez wspomnianych już kucharzy z Polski, Ukrainy i SÅ‚owacji reprezentujÄ…cych hotele, pensjonaty i gospodarstwa agroturystyczne pogranicza. CaÅ‚y program zostaÅ‚ zrealizowany w ramach wspólnego polsko-sÅ‚owackiego projektu „ Turystyka bez granic”. Kolejna trafiona inicjatywa, promujÄ…ca Bieszczady.

/ka/


adres tego artyku³u: http://www.naszepo³oniny.pl/articles.php?id=941