:: [Nr 1/41] Od legendy, do jada
Artyku dodany przez: Redakcja (2006-02-06 18:55:27)

Bieszczady to bardzo ciekawy region- mieszanka kultur, religii, legend, ale i te髒 jada. Nie ka髒dy z nas ma pojcie o minionych czasach, o terenie na kt籀rym przyszo mu 髒y. Dobrym przykadem podtrzymania tradycji s dwie ksi髒eczki, z kt籀rymi ostatnio miaem si mo髒liwo zapozna: “Legendy bojkowskie od doliny Strwi髒a do poonin” oraz „Potrawy bieszczadzkie polsko- ukraiskiego pogranicza”, zebrane, przetumaczone i opracowane przez Roberta Bakosza.
Wydawnictwo jest czci projektu pt. Karpacki Jarmark Turystyczny realizowany przez Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska w Rzeszowie razem z Bieszczadzkim Centrum Informacji i Promocji w Ustrzykach Dolnych- kierownik Jacek eszega.
Niech fragment ze wstpu jednej z pozycji bdzie impulsem do zapoznania si z tymi ciekawymi publikacjami; „Kraina pozbawiona legend, bani i poda, jest jak jaowa pustynia. Nic jej nie zdobi, nie ma czym zatrzyma oka, zdaje si by krain bezludn. Starych babcinych opowiada nie zastpi 髒adne wsp籀czenie wymylone historyjki z 髒ycia Pastwowych Gospodarstw Rolnych, czy zaradnych lider籀w modego kapitalizmu...”

Mirosaw Fedoryszak


adres tego artyku逝: http://www.naszepo這niny.pl/articles.php?id=28