:: [13/106] X wito Chleba w D驕winiaczu Dolnym za nami
Artyku dodany przez: Redakcja (2010-09-14 16:04:10)

Grubo ponad 300 bochenk籀w oraz co najmniej 2,5 tysica goci bawio si w niewielkim gospodarstwie agroturystycznym „U Flika” w D驕winiaczu Dolnym w Bieszczadach na jubileuszowym wicie Chleba „Od ziarenka do bochenka”. I nikt si nie zawi籀d: zespoy taczyy i pieway, a bezpatne pajdy chleba ze smalcem i serem nakarmiy ka髒dego godnego.


Ta cykliczna i najwiksza prywatna impreza w Bieszczadach staje si obowizkowym witem dla wielbicieli wypieku chleba, a tak髒e dobrej ludowej muzyki, wystp籀w zespo籀w z Ukrainy i Sowacji oraz otwartego pikniku pod goym niebem.





Tumy w D驕winiaczu Dolnym pojawiy si ju髒 przed 13.00 kiedy rozpocza si impreza. Tradycyjnie do wsi prowadzc drog przegrodzi szlaban graniczny i para „髒onierzy radzieckich” przepuszczaa zmotoryzowanych wrczajc kierowcom i pasa髒erom imprezowe wizyt籀wki. Okoliczne ki przerobione na parkingi szybko zapeniy si samochodami – gocie przyjechali praktycznie z caego Podkarpacia, a i rowerowe wycieczki Sowak籀w si zdarzay.





Cay plac gospodarstwa wypenia szczelnie tum widz籀w oraz stoiska z kulinarnymi specjaami i wyrobami rzemiosa artystycznego bieszczadzkich artyst籀w. Na estradzie gray i pieway kolejne kapele prezentujce muzyk ukraisk, polska i 髒ydowsk, urozmaicane wystpami zespo籀w tanecznych z Polski i Sowacji: sowackiego zespou pieni i taca „Sirava” ze Sniny, kapeli lwowskiej „Sze Zotych” i kapeli „Na Drabini” ze Starego Sambora z Ukrainy, pokaz taca towarzyskiego „Grupy Masters” z Mchawa/Rzesz籀w, zespou tanecznego „Toplan” z miejscowoci Girsltowce ze Sowacji, zespou „Wilcze Echa” z Lutowisk, „Kapeli na Dobry Dzie” z Ustrzyk Dolnych, zespou „Barnaba” z Olszanicy i grupy tancerzy z ogniem „Turkus” z Nowej Dby.
Przed piecem chlebowym gromadziy grzecznie staa kolejka chtnych do spr籀bowania pajd wie髒ego chleba z masem, ze smalcem i og籀rkiem albo serem. Tysice ich trafio do godnych rk, a praktycznie do wczesnych godzin wieczornych wystarczyo pieczonego non stop chleba. A dla najwytrwalszych znalazy si nawet pieczone w piecu chlebowym proziaki wielkoci mskiej doni.
Roman Glapiak, organizator caego przedsiwzicia, pomaga przy wkadaniu kolejnych wsad籀w ciasta, rozdawa pajdy chleba z serem, sprawdza czy wystpujcy dostaj posiek i dwoi si i troi, wspomagany licznie przez wolontariuszki.
Bohaterem dnia by tak髒e J籀zef abuda – piekarza z Ustrzyk Dolnych, kt籀ry od pierwszej edycji imprezy wypieka chleb „U Flika”, o tajniki procesu, aby jego sk籀rka bya chrupica ma w maym palcu.


adres tego artyku逝: http://www.naszepo這niny.pl/articles.php?id=1078