|
|
Artyku造 » ~ Archiwum » [15/108] Kuchnia regionalna to te髒 szansa na aktywizacj zawodow |
Bieszczadzkie Forum Europejskie realizowao od lutego do lipca 2010 roku projekt „Rkodzieo ludowe i kuchnia regionalna szans na aktywizacj 30 mieszkac籀w Gminy Baligr籀d” w ramach Priorytetu VI Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Dziaanie 6.3 Inicjatywy lokalne na rzecz podnoszenia poziomu aktywnoci zawodowej na obszarach wiejskich Programu Operacyjnego Kapita Ludzki.
Celem tego projektu byo podniesienie aktywnoci zawodowej mieszkac籀w Gminy Baligr籀d zainteresowanych podjciem dodatkowej pozarolniczej dziaalnoci w formie wiadczenia usug rkodzielniczych i 髒ywieniowych z wykorzystaniem kuchni regionalnej jako nowego rodzaju produktu turystycznego. Projekt skierowany by do 30- osobowej grupy mieszkac籀w (rolnicy, domownicy rolnik籀w, osoby nieaktywne zawodowo), kt籀ra chciaa naby nowe kwalifikacje zgodne ze swoimi zainteresowaniami, predyspozycjami, zdolnociami manualnymi, potrzebami.
Dziaania w projekcie:
„Kurs r籀髒ne techniki malarskie z wykorzystaniem r籀髒nych dostpnych rodk籀w”
„Kurs Plecionkarstwo”
„Kurs Bibukarstwo”
„Kurs Kuchnia regionalna”
Obszar realizacji projektu: Powiat leski, gmina Baligr籀d.
Efektem kursu z zakresu kuchni regionalnej byo opracowanie i wydanie broszury „Kuchnia regionalna Gminy Baligr籀d” zawierajcej przepisy otrzymane od Beneficjent籀w ww. kursu.
Wzia w nim udzia grupa 10 os籀b z miejscowoci Zahoczewie. Program obejmowa m. in.: sporzdzanie potraw regionalnych oraz zaprezentowanie kuchni regionalnej szerszej grupie odbiorc籀w.
|
|
|
[15/108] Kuchnia regionalna to te髒 szansa na aktywizacj zawodow |
|
|